Big data is de grote, roze olifant in de bestuurskamer

Big data is een verzameling ongeorganiseerde en georganiseerde datasets. Data kunnen uit je eigen onderneming afkomstig zijn, of uit externe bronnen zoals social media.

Hij is groot, roze en aanwezig maar we zien hem niet. De meeste bedrijven weten dat big data belangrijk is, maar ze weten niet zo goed wat ze ermee kunnen. Uit onderzoeken blijkt dat het grootste deel geen inzicht heeft in de potentiële waarde van hun data. Hierdoor zijn er ook geen investeringen gedaan in datamanagementplatformen en -software om strategisch gebruik te maken van deze data. 

Het belang van big data

Big data is een verzameling ongeorganiseerde en georganiseerde datasets. Data kan afkomstig zijn uit je eigen onderneming zoals e-mailadressen, customer loyalty informatie, aankopen, customer service contacten en social media interacties. De gegevens kunnen ook uit externe bronnen komen; surfgedrag, openbare- en aangekochte databestanden van bijvoorbeeld gekochte huizen, nieuwe zakelijke licenties, of aankoopgegevens. Al deze gecombineerde informatie is ‘big data’; een bron van informatie die kan worden geanalyseerd en gebruikt voor het verhogen van sales, verbeteren van customer service en het voorspellen van de voorkeuren en behoeften van je klanten.

Big data maakt een steeds groter deel uit van ons leven:

  • Netflix gebruikt het om onze kijkvoorkeuren te bepalen en zo het streamen te verbeteren.
  • Nieuwswebsites gebruiken big data om je nieuws en verhalen aan te bevelen op basis van je interesses. 
  • Retailers voorspellen toekomstige behoeften en aankopen met big data. 
  • In de gezondheidszorg wordt big data gebruikt om een volledige medische geschiedenis te creëren die in verschillende ziekenhuizen kan worden geraadpleegd, om de resultaten van artsen te analyseren of om besmettelijke ziekten te volgen
  • De politiek gebruikt big data om lijsten van geregistreerde kiezers, donateurs en potentiële vrijwilligers samen te voegen en om acties te nemen die de meeste impact hebben op de verkiezingscampagne.

Deel dit bericht
EnglishDutch